Kontaktlencse illesztés

Kontaklencse illesztés

A szemüvegesek életét sok esetben megkönnyítheti a kontaktlencse legyen szó akár sportról, akár egy különleges alkalomról stb.. Viszont nagyon fontos, hogy megtaláljuk a megfelelő kontaktlencsét, ez azonban nem egyszerű feladat. A kiválasztást mindig alapos vizsgálatok, mérések előzik meg. Diplomás optometrista kontaktológusaink mindent megtesznek, hogy megtalálják vendégeink számára a tökéletes kontaktlencsét.

Ha minden rendben van, akkor a vásárló megkapja a kontaktlencséket. Kb. 1 hét múlva visszahívjuk az optikába, - ennyi idő alatt dőlnek el a kontaktlencse viselési szokások - ahol közösen eldöntjük, hogy milyen kihordási idejű kontaktlencsét választunk, majd megbeszéljük a következő kontroll vizsgálat időpontját.

A kontaktlencse viselőknél szigorúbb a kontroll vizsgálatok menetrendje, mint a "csak" szemüvegeseknél Az új lencsések esetében, a próbalencse egy hétig tartó használata után (panasz esetén hamarabb) következik is az első kontroll vizsgálat.

A végleges lencse használata közben, három hónap múlva újabb kontroll vizsgálat történik. A későbbiekben pedig többnyire félévente elég kontrollra jelentkezni. Ez egybeesik az új adag lencse megrendelésével. Minden egyes kontrollvizsgálatkor megnézzük a szaruhártya felszínét, hogy ép és csillogó-e, és csak ezt követően rendeljük meg az új doboz lencséket.

Ragaszkodunk a szigorú kontrollhoz, mert a szemen olyan, kívülről nem látható, panaszt még nem okozó elváltozások jöhetnek létre, amik a későbbiekben problémákhoz vezetnek.

Kontaktlencsésként szigorúan tartsuk be a viselésre vonatkozó szabályokat és ne hanyagoljuk el a rendszeres, féléves kontrollokat!

Vizsgálattól a kontaktlencséig1. KÓRELŐZMÉNYEK

Először részletesen felvesszük a páciens kórelőzményét, kikérdezzük a látásáról és az egyéb egészségügyi problémáiról is.

2. OBJEKTÍV LÁTÁSÉLESSÉG VIZSGÁLAT

Ezt követően objektív, computeres látásélesség vizsgálatot végzünk. Ez a számítógépes vizsgálat rendkívül fontos kiegészítő része a szemvizsgálatnak.

3. LENCSEPRÓBA

Az objektív vizsgálatot a szubjektív lencsepróba teszt követi. Ekkor meghatározzuk a távoli-, az olvasó- és a munkakorrekciót.

4. SZEMÜVEG KIVÁLASZTÁSA

Felírjuk a szükséges szemüveget. Nagyon fontos, hogy kontaktlencse viselése mellett is szükség van szemüvegre, vannak olyan esetek (pl. gyulladás), ami alatt fel kell függeszteni a lencse viselését, valamint érdemes a napi viselési időt is megszakítani (pl. tévézés, olvasás, alvás stb.)

5. VIZSGÁLAT RÉSLÁMPÁVAL

A réslámpás ellenőrzés során meghatározzuk a szaruhártya görbületét.

6. SCHIRMER TESZT

Majd elvégezzük a könnytermelés próbát, az ún. Schirmer tesztet.

7. ÉRTÉK MEGHATÁROZÁSA

Kiszámítjuk a kontaktlencse értékét.

8. KONTAKTLENCSE FELPRÓBÁLÁSA

Közösen felpróbáljuk a szemre a kontaktlencsét, ekkor még a kontaktológus helyezi fel a lencsét.

9. PRÓBAHORDÁS

Ezt követi a "próbahordás", amikor a páciens kb. 30 percig viseli a kontaktlencséket, és közben elolvassa a használati útmutatót.

10. ELLENŐRZÉS

A "próbahordás" után újra megnézzük a látóélességet, ellenőrizzük a lencse tulajdonságait a szemen (pl. nem irritálja-e a szemet, kap-e elég oxigént a szem, nem túl szoros-e az illeszkedés stb.), valamint részletesen kikérdezzük a a pácienst, hogy mennyire, érzi komfortosnak, kényelmesnek a lencséket.

11. BETANÍTÁS

A következő lépés a betanítás. Felkészült, nagy gyakorlattal rendelkező optometristáink segítik a vendégeket a lencsekezelés lépéseinek elsajátításában. Megtanítják, hogyan kell a lencséket helyesen berakni, kivenni, tisztítani, kezelni. Természetesen lehetőség van többször is visszajönni és gyakorolni. Nagyon fontos, hogy soha nem adunk ki addig lencsét, amíg nem vagyunk 100%-osan meggyőződve róla, hogy a vevő otthon is teljes biztonsággal fel tudja tenni, illetve el tudja távolítani a kontaktlencséket.